HTML

Találd fel magad!

Az internetes keresés és keresők elemzése

Címkék

apple (1) aranyoldalak (1) barack (1) bing (1) blog (1) blogkeresők (2) blogsearch (1) bluu (2) bluu.hu (1) böngészők (2) chrome (1) címkereső (1) digitális adatbázis (1) digitális tananyag (2) dogpile (2) dokim (1) domino (1) ebay (1) egészség (1) europeana (1) explorer (2) facebook (2) film (1) filmkereső (1) firefox (2) fon hotspot (1) fordítás (1) gazelle (1) gazopa (1) google (10) háló (1) helykereső (1) hírkereső (1) hot (1) hotspotter (1) idée (1) időjárás (1) internet (2) iphone (1) irányítószám (1) iron (1) iwiw (3) jinni (1) jinni.com (1) johu (2) képkereső (3) kereső (3) keresők (13) keresőoptimalizálás (2) keresőprogram (1) keresőrendszer (2) kocsmakereső (1) koncert (1) koncert.hu (1) könyvek (1) könyvkereső (1) közösségi (1) kumo (1) live (1) lunascape (1) magyar (1) marketing (1) menetrend (1) metakereső (1) microsoft (4) miner (1) mobil (4) mobiltelefon (1) moly.hu (1) morphologic (1) mozi (1) msn (1) műsor (1) network (1) nyelvű (1) nyitva tartás kereső oldal (1) obama (1) online (2) opera (1) orvosoknak (1) palin (1) paypal (1) polymeta (3) powerset (1) programkereső (2) sarah (1) searchwiki (1) sem (1) seomoz (1) skyfire (1) sms (1) social (1) sör (1) srware (1) startlap (1) startlapkereső (2) sulinet sdt (1) számológép (1) szörcs (1) szótár (1) telefonkönyv (2) térkép (3) trends (1) tudakozó (1) tudásbázis (1) tv (1) t mobile (1) útvonalkereső (1) útvonaltervező (3) varosom.hu (1) várószoba (1) vásárlás (2) videók (1) videó hirdetések (1) webes (1) weboffice (1) web 2.0 (3) yahoo (1) youtube (1) youtube live (1) Címkefelhő

Rovatok

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkblog

Fényesebb a krómnál a vas – az adatvédelem mindenek előtt!

2008.10.15. 12:56 aZera

 

Fényesebb a krómnál a vas – az adatvédelem mindenek előtt!


A Google Chrome megjelenés után azonnal beállt a népszerűségi lista 3. helyére az Explorer és a Firefox mögé. De még ideje sem volt kiélvezni gyorsan jött sikerét, máris itt egy új, német fejlesztésű (de egyébként Chrome kódbázisán alapuló) böngésző, melyet szemtelen módon Iron-nak kereszteltek el, ezzel is hangsúlyozva nagyobb „erejét” a Chrome-mal szemben. No meg a külső hasonlóságra is fölösleges felhívni a figyelmet… :-)

 A német SRWare cég, az Iron atyja, az adatvédelemben látja a siker kulcsát.
Sok internetezőt aggaszt a Google olyan funkciói, mint például a felhasználó azonosítása, a telepítések időpontjának megjegyzése, saját azonosítószám generálása, címek elküldése a központi szervernek stb. Pont ezek miatt a Chrome hirtelen jött népszerűség hamar fogyatkozni látszik.
De ami még nagyobb csapást jelentette a böngésző jó hírnevére nézve, az az, hogy a végfelhasználói szerződés kimondja: a Chrome-on keresztül küldött összes tartalom, mint például levelezések, fórum hozzászólások, a Google kizárólagos birtokába kerül.

Ezzel szemben a z SRWare ugyanazt a sebességet és megjelenést biztosítja, de mindeközben a felhasználók adataik teljesen biztonságban vannak.
Az új szoftver például nem generál gépet- vagy felhasználót azonosító kódot telepítéskor, és nem is juttatja el a Google-nak az internetező által a címsorba beírt szöveget. Egyszóval az új böngésző mentes minden olyan funkciótól, ami alkalmas lenne a felhasználók azonosítására, vagy a felhasználói szokásokra vonatkozó információk gyűjtésére.
Továbbá az elírt webcímek sem kerülnek továbbításra a Google felé.
Mindennek viszont árnyoldala is van, mert a felhasználók így nem kapnak információkat, illetve javaslatokat kiegészítésekre, és az eddig jól bevált automatikus frissítést figyelő szolgáltatások előnyeit sem élvezhetik.
Másik hiányossága, hogy egyelőre még csak Windows operációs rendszer alatt fut, de nyilván ez csak ideiglenes állapot.

Nyugaton a számítógépes adatvédelemnek már stabil kultúrája alakult ki. Az Iron hazájában például bojkott alá is vonták a Chrome-ot.
Hazánkban egyelőre sokan nincsenek tisztában azzal, hogy internetezés közben mennyire „sebezhetőek” az adatszerző, gyűjtögető szoftverek miatt.
Reméljük az SRWare cég kezdeményezése sokaknak felnyitja a szemét, vagy legalábbis csiszol felhasználói szemléletünkön, szokásainkon, és a jövőben óvatosabban lépünk be az Internet végtelen mátrixába.

Linkek:
www.srware.net
www.google.com/chrome
 

1 komment

Címkék: google keresők iron chrome srware

A bejegyzés trackback címe:

https://keresok.blog.hu/api/trackback/id/tr5715167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.10.15. 14:52:42

"De ami még nagyobb csapást jelentette a böngésző jó hírnevére nézve, az az, hogy a végfelhasználói szerződés kimondja: a Chrome-on keresztül küldött összes tartalom, mint például levelezések, fórum hozzászólások, a Google kizárólagos birtokába kerül."

Egy ilyen írás után jogosan merül fel az emberben a kérdés: Te barlangban laktál eddig wazze? :D De most komolyan. Magadat is leégeted vele, mert hiteltelen, idejétmúlt információkat közölsz, ezzel együtt a kevésbé tájékozott embereket félrevezeted.

Továbbá 3 tény:

1: A Google nem azonosít(!) felhasználókat. Egyéni kódot generál, ami IP cím nélkül édeskevés, meg különben is körülményes lenne lenyomozgatni. Ez azért van, hogy kevésbé lehessen manipulálni az adatokat, nem úgy, mint a Firefox Guinness letöltési rekordja, amibe gondolom pár ügyes programozó besegített 1-1 proxy switcher letöltő scripttel. :D

2: A webaudit, adverticum, vagy itt akár a pixel.blog.hu sokkal több adatot gyűjt a felhasználóról cookiek formájában.

3: Ki lehet kapcsolni menüből, bár elhiszem, hogy ez bonyolult bizonyos homo sapienseknek, mert kombinált feladatokat kell elvégezni, egymás után akár 3 vagy 4 menüponton keresztül, ez nyilván nem veheti fel a versenyt egy csillogó villogó fényes bannerrel, de azért próbáljunk meg erőtvenni magunkon mielőtt a nagy semmittevésben már levegőt venni is elfelejt az illető egyed, mert számára az is túl összetett feladatnak bizonyul. :D

"de mindeközben a felhasználók adataik teljesen biztonságban vannak."

A Google a felhasználóktól való adatgyűjtésnek köszönhetően megalkot egy tökéletes alap böngészőt, amit tovább lehet fejleszteni, erre az SRWare copy-paste-el egyet, majd gondolom a Google adatgyújtésének köszönhető feedbackek kapcsán belekerült fícsöröket is lemásolja, de ő mossa kezeit. Bár a németeknél ilyesmi nem meglepő.

"Másik hiányossága, hogy egyelőre még csak Windows operációs rendszer alatt fut"

Isten ments Linuxot olyan embernek, aki még a böngésző beállításaiba sem tud belépni. A végén még szerencsétlen kernel magábafordul. :D

Egyébként asszem még a Chromium is csak Wine-al futtatható Linuxon.

"Nyugaton a számítógépes adatvédelemnek már stabil kultúrája alakult ki."

Hány regisztrált felhasználója is van a MySpace-nek?
Melyik is alkalmasabb egy EGYÉN azonosítására?
Erről ennyit.
süti beállítások módosítása